6 Ekim 2012 Cumartesi

*Bilkent Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu Teknoloji-101 Dergisi için yazılmıştır. 
Google Wallet Uygulaması

05.10.2012
Meral Çiçek
Bilkent Üniversitesi
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği


  Google Wallet Google tarafından  2011 yılının 2. çeyreğinde Google Checkout ile birleştirilerek oluşturulmuş bir mobil ödeme sistemidir. Bu birleştirme akıllı telefon kullanıcılarına bir çok kolaylık sağlamaktadır. Bu sistem sayesinde kullanıcılar bir hesap üzerinden tüm ödeme bilgilerini görerek ödeme işlemlerini hızlı bir şekilde yapabilme olanağına sahip olmuş olacaktır.
  Gün geçtikçe Google Wallet kullanım noktaları artmaya ve gelişim göstermeye devam ediyor. Şimdilerde Google Wallet Master Card PayPass hizmeti veren 300.000 i aşkın noktada hizmet vermeye devam ediyor. Yeterli uygulama ve hizmetler geliştirilmeye devam edildikce, bu oraan Türkiye de ve dünyada artış hızını devam ettirecektir diye düşünüyorum.
  Google, Google Wallet teknolojisini hayata geçirmek için Citi Bank, Master Card , First Data, Subway, Macy's , Walgreens's, Sprint ve daha bunun gibi önemli şirketler ile anlaşma yaptı.
  Bu teknolojinin içini biraz daha karıştıracak olursak Google Wallet ın önemli özellikleri ile karşılaşıyoruz. Örneğin, Google Wallet ödeme sistemi NFC çipli ve Android işletim sistemli cihazlarda kolaylıkla kullanılabilcek. Bu NFC sistemi Google Wallet ın kilit noktası olarak görülebilir. Bir örnek verecek olursak, ödeme yapmak istediğinizde uygulama yapacak olduğunuz harcamayı hesaplıyor ve ödeme yapmak için PayPass sistemi gibi NFC çipi algılayabilen cihazlardan Android işletim sistemine sahip telefonlarınızı geçirmeniz ödemenizi yapmanız için yeterli oluyor.
  Google Wallet (kredi kartı bilgilerinizi ve şifrenizi içeren bir uygulama) güvenlik açısından da kullanıcıyı doyuruyor. Mesela, her yaptığınız harcama da ayrı bir Google Wallet PIN i girmeniz gerekiyor. Uygulama içerisindeki bilgilerinizi korumayı arttırmak içn ise Google çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Bunu da Security Element adını verdiği bir çip ile yapmayı planlıyor. Bu çip akıllı telefonlarınıza yerleştirilecek ve bu sayede tüm kredi kartı ve ödeme bilgilerinizi güvenli bir şekilde akıllı telefonlarınızda saklayabilceksiniz.
  Google Wallet uygulamasına kredi kartlarını ve çeşitli ödeme araçlarını ekleyebileceksiniz. Fakat şu an için yalnızca Citi ve Google PrePaid kartlarının eklenmesi mümkün oluyor. Şu aralar, yakın bir zamanda Master Card ın PayPass sisteminin de Google Wallet uygulamasında kullanılabileceği haberi duyruldu. Bu da uygulamanın gelişimi açısından önemli bir adım olarak görülebilir.
  Google Wallet uygulaması şu an yalnızca Sprint Nexus 4G cihazına sahip olan kulanıcılar tarafından kullanılabiliyor. Fakat çok yakın bir zamanda tüm Android işletim sistemine sahip cihazlar NFC çipine sahip olucak. Bu olmasa bile Google ın plarlanlamış olduğu özel bir etiket çipi ile tüm Android cihazları Google Wallet uygulamasından faydalanabilecek. Fakat bu etiket çiplere yalnızca tek bir kredi kartı yükleme olanağı olacak. Bu sistem yaygınlatığında bankaya kredi kartı almak için gittiğinizde yalnızca bir etiket almanız yeterli olacak. Bu etiketi android cihazınızın arksına yapıştırıp Google Wallet sisteminiz destekleyen tüm noktalarda kullanma şansına sahip olacaksınız. Böyle bir sistemin ülkemizde de yaygınlaşmasını büyük bir hevesle bekliyorum.
  Google Wallet hız konusunda da diğer mobil ödeme sistemlerin oldukça önünde gözüküyor. Hızlı ve güvenilir mübil ödeme kolaylığını sahip olduğu kaliteli çiplerin sayesinde ortaya koyuyor.
  Görüldüğü gibi Google Wallet hizmeti gün geçtikçe yaygınlaşmaya ve konuşulmaya devam ediyor. Teknik açıdan kalitesi, güvenilirlik derecesi ve hız kapasitesi ile rakiplerinin(eBay, PayPal) önüne geçiyor. Google tarafından yapılan açıklamalara bakılırsa, Google Wallet sistemi cebimizdeki ve çantalarımızdaki cüzdanları çöpe gönderecek gibi gözüküyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder